Ημέρα γιορτής για το Ελληνικό SUP!
Δεν ήταν απλά ένας ακόμη αγώνας του H.S.C. που εδώ και 5 χρόνια διοργανώνει τυπικά αυτόν τον κύκλο αγώνων για όλους όσους αγαπούν το άθλημα του SUP, αθλητές, φίλους, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, όλων των κατηγοριών και όλων των επιπέδων. 3rd stop HSC 2015 3rd stop HSC 2015
Ήταν ο πρώτος αγώνας που έγινε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ, μετά την επίσημη πλέον ένταξη του αθλήματός μας σε αυτήν. Ο πρόεδρός της κ. Αντώνης Νικολόπουλος με το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του αλλά κυρίως με το ανοιχτό μυαλό του, διέκρινε εξαρχής τις δυνατότητες του αθλήματος SUP και έδειξε ότι οι ομοσπονδίες πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν οι αθλητές και όχι το αντίθετο.
sup
…και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Αυστηρό πρόγραμμα, κανόνες, τυπικές διαδικασίες και με τον καιρό αντίπαλο. Άνεμοι βόρειοι εντάσεως 30-35 knots καθ’ όλο το τριήμερο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος έκαναν την διεξαγωγή του 3rd stop HSC 2015 στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο να φαίνεται αδύνατη.
Ως διοργανωτής εξέτασα όλες τις εναλλακτικές λύσεις, μεταξύ αυτών και ενός downwind στη Λούτσα κάνοντας μάλιστα εγκαίρως αίτηση για την άδεια στο αρμόδιο λιμεναρχείο, ο κ. Πρόεδρος όμως είχε άλλη άποψη για το θέμα και είχε απόλυτο δίκιο. Είναι το Πανελλήνιο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας και όλα τα αθλήματά μας πρέπει να είναι εδώ.
Το Long Distance δεν ήταν πλέον εφικτό λόγω των ισχυρών ανέμων. Πάμε λοιπόν για Sprint Race downwind στίβο με πολλές στροφές, μήκους 2,3 Km, με εκκίνηση από το βόρειο άκρο του κωπηλατοδρομίου, όπου όμως δεν είναι δυνατή η συνηθισμένη μαζική εκκίνηση όλων των συμμετεχόντων. Η μόνη λύση, προκριματικοί, με αρκετή χρονική απόσταση από τους τελικούς για να μπορέσουν οι αθλητές να ξεκουραστούν αφ’ ενός και αφ’ εταίρου να μεταφερθούν μαζί με τα σκάφη τους ξανά στην εκκίνηση. Η μόνη διαθέσιμη ώρα για τους προκριματικούς 7:45 το πρωί, πριν την έναρξη των προκαθορισμένου προγράμματος για τους τελικούς των υπόλοιπων αθλημάτων.
s1
Πολύ πρωινή λοιπόν εκκίνηση για τον 3ο αγώνα του H.S.C., που σίγουρα πολλοί από τους φίλους SUPers δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν την είδαν στην ανακοίνωση, μεγάλο κενό μέχρι τους τελικούς, δεκατιανό αντί για μεσημεριανό, και με λίγα λόγια έρχονται τα πάνω κάτω στη συνηθισμένη ροή των αγώνων του H.S.C.
Τελικά όλα καλά. Οι δηλώσεις συμμετοχών έφτασαν τις 88, με το στίβο στημένο από το απόγευμα του Σαββάτου και τις σειρές των αθλητών χωρισμένες ανάλογα για τους προκριματικούς.
Οι τέντες της επιτροπής στήθηκαν “με τη βοήθεια του στρατού” αφού οι άνεμοι στις 02:00 της προηγούμενης έπνεαν με ένταση 40+ knots και δεν άφηναν τίποτα όρθιο. Αντίστοιχα και οι σημαδούρες στήθηκαν πάρα πολύ δύσκολα.
Όλα έτοιμα για τις πρωινές εκκινήσεις και εκεί άρχισαν οι διαρροές. Πολλοί δεν πρόλαβαν τελικά να έρθουν στην ώρα τους λόγω απόστασης, άλλοι δεν μπόρεσαν να ξυπνήσουν, πολλοί ήταν αυτοί που κατάφεραν την τελευταία στιγμή να φτάσουν να ρίξουν τα σκάφη τους κακήν κακώς και να πάρουν εκκίνηση, ενώ δεν έλειψε και η ερώτηση αν μπορούμε να περιμένουμε λίγο καθώς κάποιοι έρχονται με μικρή καθυστέρηση. Το πρόγραμμα όμως έπρεπε να ξεκινήσει, γιατί δεν είμασταν μόνοι μας.
Γρήγορη ενημέρωση, είσοδος στο νερό και χωρίς καθυστέρηση ακούγεται το πρώτο πρόσταγμα από τον Πύργο εκκίνησης. Ευθυγράμμιση για την εκκίνηση του πρώτου προκριματικού και εκκίνηση για πρώτη φορά σύμφωνα με τον κανονισμό της Ομοσπονδίας, με πυροβολισμό.
Οι ισχυροί άνεμοι δυσκόλεψαν αρκετά τους αθλητές κυρίως στις πλάγιες πλεύσεις από σημαδούρα σε σημαδούρα ενώ εύκολα συνεχίστηκε η διαδικασία και με τον δεύτερο προκριματικό. Οι λιγότερο δυνατοί δυσκολεύτηκαν περισσότερο, με αποτέλεσμα να χάσουν κάποια σημαδούρα και να πάνε αυτόματα στον μικρό τελικό.
Φαγητό στο μπουφέ, άφθονο Frulite on the Go για όλους και πλούσιο θέαμα, αφού όση ώρα εμείς περιμέναμε για τους τελικούς μπροστά μας δίνοντας οι εντυπωσιακές εκκινήσεις η μία μετά την άλλη των τελικών των αγωνισμάτων κανόε-καγιάκ.
s2
Κάποιοι ξάπλωσαν για ξεκούραση στη σκιά των δέντρων, κάποιοι προτίμησαν να κάνουν μια βόλτα στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, άλλα όλοι ήταν στη θέση τους στις 13:00 για τον μικρό και μεγάλο τελικό.
Εκκίνηση ανάμεσα από τα pontone (πλωτές εξέδρες) με στυλ διαφορετικό. Γι’ αυτό φρόντισε ο χώρος και η ιστορία του Ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου που κάνει την ατμόσφαιρα περισσότερο αθλητική. Η μάχη ήταν δυνατή μεταξύ όλων των αθλητών και των δύο τελικών.
Τα δύο γκρουπ ήταν από μόνα τους πλέον χωρισμένα σωστά με ισοδύναμους αθλητές. Έτσι ξεκίνησε ο μικρός τελικός με τον μικρότερο αθλητή σε σχήμα και ηλικία Πέτρο Κονταρίνη να παίρνει την καλύτερη εκκίνηση και να οδηγεί την κούρσα για τα πρώτα 250 μέτρα, αλλά το μέγεθος και η δύναμή του έπεσαν στη μάχη με τους δυνατότερους αθλητές.
Στο μεγάλο τελικό όλα εξελίχθηκαν δυναμικά, αφού οι 40 πραγματικοί αθλητές, που αψήφησαν την ώρα της πρωινής εκκίνησης, και βρέθηκαν στον Ολυμπιακό κωπηλατοδρόμιο, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις τους μέχρι τη γραμμή του τερματισμού.
Οι συνηθισμένες μεγάλες διαφορές στους χρόνους τερματισμού εξανεμίστηκαν. Μόλις 5 λεπτά ήταν η διαφορά του πρώτου από τον τελευταίο, ενώ σχεδόν όλες οι θέσεις παίζονταν μέχρι και τη γραμμή του τερματισμού στο εκατοστό του δευτερολέπτου,
Ήταν κάτι που δεν είχα σκεφτεί και πραγματικά μου άρεσε. Το σίγουρο είναι ότι σύντομα θα απαιτηθεί και photo finish στη διοργάνωση.
Δυνατή εκκίνηση από τον Πράπα που φτάνει πρώτος στην πρώτη σημαδούρα. Παρότι φάνηκε ότι ο Κωνσταντής είχε χάσει τον αγώνα, αυτός δεν εγκατέλειψε και προσπάθησε για την ανατροπή. Μάζεψε τη διαφορά αλλά δεν κατάφερε να την καλύψει μέχρι τη γραμμή του τερματισμού. Πίσω ο μικρός Συρίγος συμπλήρωσε την τριάδα στην κατηγορία 14’0”.
s3
Στα 12’6’’ ο Απαλαγάκης κυρίαρχος της κατηγορίας καθάρισε την πρώτη θέση με άνεση. Αφήνοντας τη μάχη να παίζεται για τις θέσεις 2 και 3, μεταξύ Κρίτη και Τούντα.
Στις γυναίκες η Κονταρίνη πήρε την πρώτη θέση στα 14’0’’ και η Bodziak στα 12’6’’. Στους νέους 14’0’’ ο Δούκας (κατά φαντασία αθλητής) πέρασε τον δυνατό Ανδρονή και τον φορμαρισμένο Ανδρεόπουλο. Ενώ στα 12’6’’ των νέων ο Κρόπικ πήρε άνετα την πρώτη θέση. Αφήνοντας τις άλλες δύο στους Γιγίνη και Παπανικολάου.
Στην κατηγορία FUN, ο αστυνομικός Θεοχάρης από την Άνδρο έκανε την ανατροπή ανεβαίνοντας στην κορυφή του βάθρου. Αφήνοντας τις άλλες δύο θέσεις στον Αβραμίδη και Ζώτο.
Ένας δυνατός αγώνας ανάμεσα στους υπόλοιπους αγώνες του 25ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος της Ελληνικής ομοσπονδίας κανόε-καγιάκ σε ένα επιβλητικό αθλητικό χώρο, στο Ολυμπιακό Κέντρο Κωπηλασίας-Καγιάκ στον Σχινιά, που αποτελεί πλέον ένα φιλόξενο σπίτι και για το άθλημα του SUP.
Συγχαρητήρια λοιπόν σε όλους όσους συμμετείχαν, και έγραψαν το όνομά τους τυπικά ή άτυπα στις σειρές εκκίνησης του 25ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος της E.O.K.K.
Φωτογράφοι: Χρήστος Ανδρονής και Αλμπίνα Σουμκόβα.
Κατηγορία Ανδρών 14’0″
1ος : Αλέξανρος Πράπας (Rogue)
2ος : Γιώργος Κωνσταντής (Naish)
3ος : Νίκος Συρίγος (Naish)
Κατηγορία Ανδρών 12’6″
1ος : Δημήτρης Απαλαγάκης (JP)
2ος : Μάριος Κρίτης (Naish)
3ος : Γιάννης Τούντας (Naish)
Κατηγορία Γυναικών 14’0″
1η : Κωνσταντίνα Κονταρίνη (Naish)
2η : Ηλιάνα Λακαφώση (Starboard)
3η : Ιωάννα Σύρτη (Naish)
Κατηγορία Γυναικών 12’6″
1η : Εύα Μπόζντιακ (Naish)
2η : Μυρτώ Ανδρονή (Naish)
3η : Αγγελική Κολοκούση (Naish)
Κατηγορία Παίδων 14’0″
1ος : Φαίδων Δούκας (Naish)
2ος : Ιάσων Ανδρονής (Naish)
3ος : Γιώργος Ανδρεόπουλος (Naish)
Κατηγορία Παίδων 12’6″
Ηλίας Κρόπικ (Naish)
Γιώργος Γιγίνης (Naish)
Παναγιώτης Παπανικολάου (Naish)
Κατηγορία FUN
1ος : Αλέξανδρος Θεοχάρης (Naish)
2ος : Βαγγέλης Αβραμίδης (Naish)
3ος : Σπύρος Ζώτος (JP)
Δείτε ΕΔΩ τα αναλυτικά αποτελέσματα:
Δείτε ΕΔΩ το Ranking List, όπως διαμορφώνεται μετά την ολοκλήρωση τριών από τους τέσσερεις Προκριματικούς:
Με την υποστήριξη του FRULITE OnTheGo – H ενέργεια που χρειάζεσαι φυσικά!