Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 1η ιστορική Σχολή Προπονητών SUP Κατηγορίας Γ’. H σχολή διοργανώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε-Καγιάκ.
Η σχολή είχε διάρκεια 300 ωρών, με πολύ αξιόλογο πρόγραμμα σπουδών.
Διευθύντρια της Σχολής ήταν η ακαδημαϊκός κυρία Σουλτανάκη Ελένη και οι διδάσκοντες ήταν πολύ αξιόλογοι καθηγητές Θεωρητικών και Πρακτικών μαθημάτων. Όπως οι Χολέβας Ιωάννης (Ασφάλεια και διάσωση στο ποτάμι), Αβραμίδης Ευστάθιος (Ναυαγοσωστική), Μουρτάκος Στέλιος (Αγωνιστική διαιτολόγια), Νάσσης (Γενική προπονητική), Μαριδάκη Μαρία (εργοφυσιολογία), Ελένη Μπέλα (Ανατομία), Μαριδάκη Μαρία (Εργοφυσιολογία), Μαρία Ελισάβετ Νικολαϊδου (βιομηχανική), Νεκτάριος Κιάφφας (Αθλητική διοίκηση), Μανώλης Αδαμάκης (Αθλητική Παιδαγωγική και Αθλητική Κοινωνιολογία). Τέλος τα πρακτικά μαθήματα SUP έκανε ο καταπληκτικός Dave Brown (ακολουθεί συνέντευξη)
Οι πρώτοι προπονητές SUP λοιπόν, που ολοκλήρωσαν με επιτυχία την σχολή είναι και οι πρώτοι που θα έχουν το δικαίωμα της διδασκαλίας του αθλήματος. Καθώς και θα λάβουν Άδεια Ασκήσεως Επαγγέλματος από την ΓΓΑ.
Μπήκαν οι βάσεις για μια επίσημη και σωστή δομή στην εκμάθηση του αθλήματος. Η οποία είναι πλέον αναγνωρισμένο στην Ελλάδα, μένει να δούμε την εξέλιξη.
Οι 32 προπονητές SUP είναι οι:
Αβεκίου Στέφανος, Αβραμίδης Ευάγγελος, Αγγελάκης Εμμανουήλ, Αλεξοπούλου Αθηνά-Θεοδώρα, Αχειλαρά Αριστέα, Βλησίδη Αικατερίνη, Γαλάνης Αναστάσιος, Γιαννόπουλος Αθανάσιος, Δημητρακογιάννη Βασιλική, Γ Καραϊνδρου Αθανασία, Καρλής Σπυρίδων, Κασίμη Σοφία, Κατσαρού Ελένη, Κονταρίνης Γεώργιος, Κορμού Ευαγγελία, Λαδάκης Γεώργιος, Λαζόπουλος Πέτρος Φοίβος, Λαλιώτη Αναστασία, Μαινεμένιος Παρασκευάς, Μαυρομμάτης Εμμανουήλ, Μουστακαλής Στυλιανός, Μπουφίδης Δημήτριος, Παπαδημου Καλλιόπη, Πέτρου Χαρούλα, Πηλού Πολυδώρα-Διονυσία, Πρέκας Αθανάσιος, Ρούσσος Κοσμάς, Σταματέλος Γεώργιος, Στέλλας Κυριάκος, Σώρας Ιωάννης, Σώρας Αθανάσιος, Τσίρου Ευλαμπία.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τον Dave Brown, μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε:
Ποιο είναι ακριβώς το επάγγελμά σας? Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας, τις σπουδές σας, το αθλητικό σας υπόβαθρο και την προπονητική σας εμπειρία.
Είμαι αθλητής αλλά και προπονητής στα αθλήματα κωπηλασίας (paddlesports) για περισσότερο από 30 χρόνια.
Το αγαπημένο μου σπορ ως αθλητής, είναι το surf kayaking (καγιάκ στο κύμα). Ενώ ως προπονητής εργάζομαι σε τοπικό, εθνικό αλλά διεθνές επίπεδο, σε έναν μεγάλο αριθμό διαφορετικών σπορ, όπως, το Rafting, Τρίαθλο, τραμπολίνο κ.α. Σπούδασα Sport Science (Γυμναστική Ακαδημία) στο Πανεπιστήμιο και συνέχισα με σπουδές δια αλληλογραφίας στην διδασκαλία.
Επιπλέον έχω εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί στην προπονητική διαφόρων αθλημάτων. Όπως κολύμβηση, Τρίαθλο, Ποδόσφαιρο, Τραμπολίνο, Γυμναστική, Τένις, Μπάσκετ, Αναρρίχηση, Ορειβασία, Σκι, Καγιακ, SUP και κάποια ακόμη.
Σήμερα, ασχολούμαι με την προπονητική, με την εκπαίδευση προπονητών, καθώς επίσης και με την παροχή τεχνογνωσίας και συμβουλευτικών υπηρεσιών, μέσω της επιχείρησή μου, «Acwa Terra Adventure Consultants”. Κάτι που φυσικά με οδηγεί σε συνεχή ταξίδια σε όλον τον κόσμο, όπως αυτές οι δύο εβδομάδες που πέρασα στην Αθήνα στα πλαίσια της Σχολής Προπονητών SUP.
Εκτός από τα παραπάνω, αποφάσισα λίγα χρόνια πριν, να δοκιμάσω κάτι τελείως διαφορετικό από τα σπορ, ώστε να πιέσω τον εαυτό μου στα όριά του, κάτι που τελικά όμως έγινε μέρος της ζωής μου.
Πήρα κάποια μαθήματα πιλότου ελικοπτέρων, κάτι που με κάνει να ξεπερνώ την ισορροπία της ζωής μου.
Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τα αθλήματα κωπηλασίας?
Ασχολούμαι με τα αθλήματα κωπηλασίας (paddlesports) από την ηλικία των 15 περίπου ετών, όταν ο δάσκαλός μου στο σχολείο, μας παρουσίασε το kayaking.
Ήταν πρώην αθλητής της Βρετανικής ομάδας kayak slalom. Μετά γράφτηκα σε ένα kayak club, όπου ασχολήθηκα αρχικά με το Kayak ποταμών και το surf kayaking.
Το Sea kayaking ήρθε στη συνέχεια και τελικά άρχισα να συμμετέχω σε αγώνες kayaking.
Με το SUP άρχισα να ασχολούμαι αρκετά αργότερα, διότι παλιά δεν υπήρχε φυσικά.
Συνηθίζαμε να κωπηλατούμε όρθιοι σε κάποια σκάφη windsurfing, στις ημέρες με ήρεμη θάλασσα, αλλά δεν ήταν γνωστό τότε ως SUP.
Επίσης το πιο κοντινό με SUP, που μπορώ να θυμηθώ, ήταν όταν πειραματιζόμαστε σε τεχνικές ναυαγοσωστικής. Χρησιμοποιούσαμε σκάφη ναυαγοσωστών και κουπιά, μετά από πληροφορίες και περιγραφές που μας μετέφερε κάποιος ναυαγοσώστης από ταξίδια του στο εξωτερικό ως ένα σπορ που ονομαζόταν Stand Up Paddling.
Με το SUP, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, ήρθα σε πρώτη επαφή το 2009/2010. Από τότε άρχισα να ασχολούμαι με αυτό, σαν ένα κομμάτι της δουλειάς μου και ως αναψυχή.
Τι σας αρέσει περισσότερο στο SUP?
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο με το SUP είναι το γεγονός ότι είναι τόσο καινούργιο και υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να μάθει κανείς. Καθώς και να εξελίξει τις δικές του μεθόδους.
Το SUP εξελίχθηκε και θα συνεχίσει να εξελίσσεται αναπόφευκτα, όπως όλα τα υπόλοιπα αθλήματα που γίνονται με ένα σκάφος και ένα κουπί.
Nα είμαι μέρος αυτής της εξελικτικής διαδικασίας του SUP, είναι πολύ συναρπαστικό για εμένα.
Όπως και να βλέπω τόσους πολλούς SUPers να εξερευνούν, να συμμετέχουν σε αγώνες, να ταξιδεύουν με SUP ή απλά να απολαμβάνουν όλα τα είδη του SUP πάνω στο νερό είναι φανταστικό.
Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψής σας στην Ελλάδα?
Ήρθα στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κάνοε Καγιάκ και του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να διδάξω στην σχολή προπονητών SUP.
Αντικείμενο, η πρακτική προπονητική SUP και η ολοκλήρωση των γνώσεων και προοπτικών των μελλοντικών Ελλήνων προπονητών SUP
Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τη σχολή προπονητών?
Η πρώτη μου εντύπωση ήταν WOW! Δεν περίμενα τόσους πολλούς ανθρώπους, πάνω από 30, να αποτελούν την τάξη μου. Xρειάστηκε να σκεφτώ γρήγορα και να προσαρμοστώ ώστε να καταφέρω να διδάξω και να μεταδώσω όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία στους μελλοντικούς προπονητές.
Μετά από το αρχικό μου σοκ όμως, με τον μεγάλο αριθμό των ατόμων του τμήματος, ενθουσιάστηκα όταν διαπίστωσα ότι το κοινό μου αποτελούσαν τόσοι πολλοί δραστήριοι, με δίψα για μάθηση, ενθουσιώδεις προπονητές και αθλητές. Eπιδίωκαν την πρόοδο, την εξειδίκευση στο SUP, τεχνικές προπονητικής αλλά κυρίως το πως θα κάνουν άλλους να ασχοληθούν με το SUP.
Πως σας φάνηκε το επίπεδο των συμμετεχόντων στη σχολή προπονητών?
Το γνωστικό επίπεδο των μαθητών μου, κυμαινόταν μεταξύ αθλητών SUP, έμπειρων προπονητών, ιδιοκτητών σχολών SUP αλλά και κάποιων λίγων που είχαν την πρώτη τους επαφή με το SUP στο σχολείο.
Οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες ασχολούνταν ήδη σοβαρά ή επαγγελματικά με το SUP. Ενώ κάποιοι λίγοι ήταν λίγο πιο διστακτικοί και φοβισμένοι.
Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των Ελλήνων SUPers και των άλλων χωρών, σε αθλητικό ή προπονητικό επίπεδο?
Πιστεύω ότι όλοι οι αθλητές, Έλληνες, Βρετανοί ή από άλλες περιοχές του κόσμου, έχουν την ίδια σκέψη και εσωτερική επιθυμία, να είναι όσο το δυνατόν καλύτεροι.
Θα προπονηθούν στο επίπεδο που μπορούν και θα καταναλώσουν μόνο τον χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους.
Η επιτυχία των αθλητών, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως η πρόσβαση που έχουν στο περιβάλλον της προπόνησης, ο εξοπλισμός, ο χρόνος που θα αφιερώσουν στην προπόνηση, η τεχνογνωσία πάνω στην τεχνική. Καθώς και η σωστή καθοδήγηση στο σωστό προπονητικό πρόγραμμα. Η οποία να ταιριάζει περισσότερο στο σκοπό του αθλητή.
Οι προπονητές βέβαια, ποικίλουν πολύ. Η ικανότητά τους, το γνωστικό τους επίπεδο, οι αρχές τους και τα πιστεύω τους. Οι μέθοδοί τους, διαφοροποιούν πολύ τον τρόπο που κάνουν την προπόνηση, καθώς και τον ρόλο που θέλουν να παίξουν ως προπονητές.
Αυτό ισχύει σε παγκόσμιο επίπεδο, με μικρή διαφοροποίηση από χώρα σε χώρα.
Μερικοί προπονητές αποσκοπούν στην παραγωγή αθλητών, έτσι ώστε και οι ίδιοι να δοξαστούν μέσα από τις επιτυχίες των αθλητών τους. Άλλοι προπονητές παίρνουν ικανοποίηση από το γεγονός ότι οι αθλητές τους επιτυγχάνουν και δεν τους ενδιαφέρει να λάβουν μερίδιο από τη δόξα τους.
Πως βλέπετε το μέλλον του SUP? Θα γίνει τελικά Ολυμπιακό άθλημα?
Το SUP είναι ακόμη νέο άθλημα, σε διαφορετικά επίπεδα και έχει ακόμη πολλές εκδοχές και επιλογές να δούμε να εξελίσσονται.
Η πλειονότητα των αθλουμένων στο άθλημα του SUP, αποσκοπούν απλώς στο να απολαμβάνουν το νερό. Χωρίς τις πολυπλοκότητες άλλων αθλημάτων της θάλασσας και εκεί ακριβώς βρίσκεται η δυναμική του SUP.
Το SUP αποτελεί το ταχύτερα αναπτυσσόμενο άθλημα του αιώνα και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Είναι ένα άθλημα εύκολα προσιτό σε όλους και αυτό είναι που αρέσει στον πολύ κόσμο.
Αν αρχίσει να διοικείται και να έχει υπερβολικούς κανόνες και να γίνεται σύνθετο, τότε σίγουρα θα χάσει τη γοητεία του.
Ως σπορ στο SUP έχουμε δει ήδη πολύ μεγάλους αγώνες να ακυρώνονται λόγω της πτώσης της αρχικής τους Αίγλης. Πολλοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην μείωση της δυναμικής ενός μεγάλου αγώνα.
Κατά τον ίδιο τρόπο μπορεί να χαθεί και η δυναμική ενός αθλήματος.
Όταν δεν υπάρχει ενότητα μέσα στο ίδιο το σπορ. Αλλά το μόνο που υπάρχει έντονο, είναι η μικροπρεπής προσπάθεια για ιδιοκτησία του αθλήματος.
Το σίγουρο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο, η προοπτική του SUP για ένταξή του στους Ολυμπιακούς αγώνες, θα χαθεί σύντομα.
Αν χαθεί η συγκυρία, τότε το επόμενο δημοφιλές σπορ, θα επιλεγεί για νέο Ολυμπιακό άθλημα.
Τι σημαίνει το SUP για εσάς?
Το SUP για εμένα είναι δύο πράγματα συγχρόνως.
Ένα άθλημα αλλά και ένας τρόπος να εξερευνώ μέρη πάνω σε ένα νέο είδος σκάφους.
Το χρησιμοποιώ για να προπονούμαι και να διατηρώ την φυσική μου κατάσταση, αλλά επίσης και για να διασκεδάζω, ειδικά όταν κάνω surfing ή downwind.
Μου αρέσει η διαδικασία της προπόνησης σε flat-water, επειδή είναι μετρήσιμη προπόνηση και μπορεί να έχει συγκεκριμένους στόχους.
Επίσης λατρεύω την διαδικασία του να χρησιμοποιώ αυτή την φυσική κατάσταση για να προκαλώ τη φύση και το περιβάλλον. Καθώς και να μετρήσω την αντοχή μου και τη προσαρμοστικότητά μου στις προκλήσεις του πάνω σε ένα SUP.
Τι απολαύσατε περισσότερο κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στην Ελλάδα?
Όλοι οι μαθητές μου στη σχολή προπονητών, ήταν αφάνταστα φιλικοί. Με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, δραστήριοι και ανοιχτόμυαλοι, ώστε να δοκιμάζουν διαφορετικά πράγματα την κάθε ημέρα του δεκαπενθήμερου προγράμματος.
Η θετική τους ανταπόκριση, η θετικής τους ενέργεια και η χαλαρότητά τους, ήταν αυτό ακριβώς που με βοήθησε να καταφέρω να ολοκληρώσω αυτό το πρόγραμμα σε 30+ συμμετέχοντες.
Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να επιστρέψω στην Ελλάδα, αν μου δοθεί αυτή η ευκαιρία.
Η πρόσκληση από την Ελληνική Ομοσπονδία Κάνοε-Καγιακ να συμμετέχω στην σχολή Προπονητών SUP ήταν μεγάλη μου τιμή.
Ακόμα διαπίστωσα πόσο δυνατό είναι το άθλημα του Stand Up Paddle στην Ελλάδα.
Αν μου γίνει ξανά η πρόσκληση να το επαναλάβω, η απάντησή μου θα είναι σίγουρα ΝΑΙ.
Ήταν για μένα μια φανταστική εμπειρία και ευκαιρία που με έφερε σε επαφή με κάποιους φανταστικούς ανθρώπους.
Μου ζητήθηκε να έρθω πάλι στην Ελλάδα για άλλο σπορ με κουπί, το sea kayak και ανυπομονώ να το κάνω.
Επίσης αν τα καταφέρω να βρω ένα κενό στο πρόγραμμά μου, θα ήθελα να έρθω να συμμετάσχω στο Corinth Canal SUP Crossing