Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πότε, πως και από ποιους δόθηκε το όνομα «Όρθια Σανιδοκωπηλασία» στο άθλημα SUP, όπως έχει πλέον καθιερωθεί και αποκαλείται στα Ελληνικά? Ποιος είναι ο νονός της Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας?
Πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω, στον Οκτώβριο του 2010. Η μικρή ιστορία του ονόματος έχει ως εξής:
Κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών του πρώτου μεγάλου Πανελλήνιου αγώνα SUP, το «1st Hellenic SUPing Challenge 2010» στην Λούτσα, το Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου 2010 και ενώ γραφόταν η πρώτη προκήρυξη SUP που γράφτηκε ποτέ, στο τραπέζι έπεφταν όλες οι ιδέες.
Έπρεπε να σχεδιαστεί ο διήμερος αγώνας, να συνταχθεί η προκήρυξη, να περιγράφει ο αγώνας, το πρόγραμμα, τα αγωνίσματα, οι κατηγορίες κλπ. Ο Γιώργος Κονταρίνης εμπνευστής του αγώνα, ο Κυριάκος Στέλλας και ο Παύλος Εμμανουήλ, έγραφαν, έσβηναν, διόρθωναν, συμφωνούσαν διαφωνούσαν, φαντάζονταν και ξαφνικά τίθεται το θέμα από τον τελευταίο…. και “πως θα λέμε το SUP στα Ελληνικά κύριοι?”
Τότε, όλοι άρχισαν να γελούν. «Μα πως στην ευχή να λέμε στα Ελληνικά το SUP?» Δεν υπάρχει τρόπος. Καλύτερα να το λέμε στα Αγγλικά.
.
Ο Παύλος όμως επέμενε. Δεν μπορεί να μην δοθεί Ελληνική Ονομασία στο άθλημα. Όλα τα αθλήματα έχουν Ελληνική ονομασία. Και η προκήρυξη του αγώνα πρέπει να αναφέρεται στο άθλημα στα Ελληνικά.
Τέθηκαν διάφορα ονόματα στο τραπέζι, δεν μπορώ πλέον να τα θυμηθώ, αλλά είχαν πολύ πλάκα και ακούγονταν όλα αστεία. Αποτέλεσμα μηδέν. Όνομα δεν βρέθηκε και το θέμα έμεινε ανοιχτό.
Ο αγαπητός Παύλος όμως, δεν το άφησε έτσι. Το σκεφτόταν όλο το βράδυ, και… το πρωί της επόμενης ημέρας, τηλεφωνεί ενθουσιασμένος στον Γιώργο Κονταρίνη και του λέει: «Λοιπόν Γιώργο, βρήκα το όνομα! Το άθλημα πρέπει να ονομαστεί «Όρθια Σανιδοκωπηλασία»
«Μα τι όνομα είναι αυτό? Γλωσσοδέτης. Δεν θα μπορεί ούτε να το πει ο κόσμος» ήταν η απάντηση όλων.
Όμως ο Παύλος επέμενε και είχε δίκιο, ότι αυτή ήταν η πιο κοντινή Ελληνική μετάφραση. Έτσι μεταξύ σοβαρού και αστείου, το νέο σπορ πήρε το όνομά του και γράφτηκε και η πρώτη προκήρυξη. Μάλιστα έτσι το ανέφερε και η δημοσιογράφος της τηλεόρασης που παρουσίασε για πρώτη φορά το νέο άθλημα.
Ο νονός λοιπόν της «Όρθιας Σανιδοκωπηλασίας» είναι ο Παύλος Εμμανουήλ, δημοσιογράφος και παλιός σερφίστας και η ψυχή του πρώτου εκείνου ιστορικού αγώνα SUP. Ήταν από τους πρώτους Έλληνες που δοκίμασαν SUP στην Αμερική και το αγάπησε αμέσως.
Έτσι απλά, δόθηκε το καθιερωμένο πια όνομα, από φίλους του αθλήματος, που το αγάπησαν και το πίστεψαν από την πρώτη στιγμή και όχι από κάποιον επίσημο φορέα, κατόπιν διαβουλεύσεων και συζητήσεων όπως θα φανταζόταν κανείς.