Είτε ασχολείστε με το Stand Up Paddle είτε όχι, σίγουρα θα έχετε δει κάπου αυτόν τον χαιρετισμό. Ο χαιρετισμός “Shaka” χρησιμοποιείται παγκοσμίως στις κοινότητες των surfers και τελευταία φυσικά των Stand Up Paddlers. Το shaka είναι επίσης γνωστό και ως “Hang-Loose”
Όλοι οι SUPers ανεξαιρέτως, είτε πρόκειται για διεθνείς αθλητές ή για απλούς χομπίστες χρησιμοποιούν αυτό το σήμα συνεχώς για να χαιρετηθούν μεταξύ τους ή για να εκφράσουν την χαρά τους μετά από ένα session, ή απλά για να δείξουν το “Που ανήκουν”.
Ένα σήμα που χρησιμοποιούσαν παλιότερα μόνο οι Χαβανέζοι Locals, έχει γίνει σήμερα μέρος του SUP τρόπου ζωής.
Από που προέρχεται όμως το σήμα Shaka?
To σήμα αυτό του χεριού, φαίνεται να προήλθε από την Χαβάη και έγινε γνωστό σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μέσω των surfers, που έκαναν τουρισμό στα νησιά της Χαβάης.
Στην Χαβάη το σήμα Shaka χρησιμοποιείται από όλους και παντού και συμβολίζει πολλά διαφορετικά πράγματα. Χρησιμοποιείται για ένα απλό “Γειά” ή αντί για “Ευχαριστώ“, μπορεί να σημαίνει “Cool” ή “Yeah“. Όταν όμως ρωτήσεις τους Χαβανέζουν να δώσουν τον ορισμό του Shaka, τότε θα σου πουν ότι είναι το σήμα του “Aloha” που σημαίνει “εκτίμηση και αγάπη” . Το Aloha για τους Χαβανέζουν είναι μέρος της κουλτούρας και του τρόπου ζωής τους.
Πρόσφατα η φράση “Hang loose” συνδέθηκε επίσης με τον χαιρετισμό shaka.
Πως να κάνεις σωστά το σήμα Shaka?
Μπορεί να φαίνεται εύκολο, αλλά υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να κάνει κάποιος το σήμα shaka.
Αρχικά, κράτα το το χέρι σου κλειστό.
Μετά, τέντωσε τον αντίχειρα και τον μικρό σου δάκτυλο.
Τέλος, οι Χαβανέζοι λένε ότι για να δείξει κάποιος σεβασμό πρέπει να στρέψει το πίσω μέρος του χεριού προς αυτόν που χαιρετά. Η χειρονομία shaka μπορεί να γίνει επίσης και με μικρή ταλάντευση του χεριού.
Από που προήλθε όμως όμως αυτός ο χαιρετισμός στην Χαβάη? Από τον εργάτη που έχασε 3 δάκτυλα.
Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές για την καταγωγή του shaka, αλλά η πιο δημοφιλής είναι η εξής:
Προήλθε από έναν εργάτη της Ανατολικής πλευράς του νησιού Oahu της Χαβάης, ο οποίος έχασε τα τρία του δάκτυλα σε ένα εργατικό ατύχημα. Υπάρχουν πολλές εκδοχές για το πως έχασε τα δάκτυλά του, με επικρατέστερη αυτή του Μύλου Ζάχαρης. Το ατύχημα τον άφησε μόνο με δύο δάκτυλα, τον αντίχειρα και τον μικρό. Το όνομά του ήταν Hamana Kalili. Η ίδια ιστορία λέει επίσης ότι μετά το ατύχημα, ο Hanama τέθηκε επικεφαλής σταθμάρχης για τα τρένα ζάχαρης στο Sunset Beach. Έκανε λοιπόν με το χέρι του αυτό το σήμα, για να δηλώσει ότι το τρένο ήταν ελεύθερο από λαθρεπιβάτες και μπορούσε να ξεκινήσει.
Μερικές άλλες θεωρίες για την προέλευση του Shaka
Κάποιες πολύ λιγότερο αληθοφανείς ιστορίες λένε ότι το shaka προήλθε από κάποιον surfer, που έχασε τα δάκτυλά του από δάγκωμα καρχαρία.
Άλλες πηγές αναφέρουν ότι το shaka προήλθε από τους Ισπανούς μετανάστες στην Χαβάη, οι οποίοι έφερναν τη γροθιά τους στα χείλη τους, διπλώνοντας τα μεσαία τους δάκτυλα, για να ζητήσουν ένα ποτό στα bar και να το μοιραστούν με τους φίλους τους.
Γιατί ονομάστηκε “Shaka”?
Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι το όνομα “Shaka” δόθηκε στον χαιρετισμό, από μια δημοφιλή τηλεοπτική διαφήμιση. Το 1960 ένας πωλητής αυτοκινήτων με το όνομα Lippy Espinda, χρησιμοποιούσε το σήμα με τη φράση “Shaka Bradah!”. Όταν το σήμα άρχισε να διαδίδεται ανάμεσα στους ντόπιους, το ονόμαζαν πλέον με το όνομα που του είχε δώσει ο Lippy στη διαφήμισή του.
Όποια και αν είναι η πραγματική προέλευση του Shaka όμως, είναι πραγματικά απίστευτη η δυναμική του. Η παγκόσμια κοινή αποδοχή ενός απλού σινιάλου, που ενώνει, χαρακτηρίζει, αντιπροσωπεύει όλους τους surfers και SUPers φυσικά, υποδεικνύοντας θετική σκέψη.
Δύο SUPers που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, μπορούν αυτόματα να αποκτήσουν οικειότητα, με έναν απλό χαιρετισμό. Αυτή η δυναμική του shaka είναι που όλοι λατρεύουμε.
Δείτε πιο κάτω ένα διασκεδαστικό video της παραπάνω ιστορίας:
Πηγή: Total SUP
You can Contact Us or Follow Us at Social Media: Facebook | Instagram