Ο όρος Drafting ή αλλιώς «κολλητήρι», ακούγεται όλο και περισσότερο στον χώρο του SUP.
Τι είναι όμως ακριβώς είναι το Drafting?
Το Drafting είναι μια τεχνική, που μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις ενός αθλητή στους αγώνες, ή απλά, να κάνει μια βόλτα SUP με φίλους, λιγότερο κουραστική. Το Drafting είναι η τέχνη, του να χρησιμοποιείς κάποιον άλλον, που κωπηλατεί μπροστά σου, για να εξοικονομείς ενέργεια. Είναι η τεχνική, του να εκμεταλλεύεσαι τα υδροδυναμικά χαρακτηριστικά του προπορευόμενου σκάφους προς ίδιο όφελος.
Αν μπορεί να διατυπωθεί ένας ορισμός για το drafting στο SUP, αυτός είναι: «το να κωπηλατεί κάποιος σε απόσταση λιγότερη του ενός μέτρου από τον προπορευόμενο αναβάτη, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερου των 10 δευτερολέπτων.»
Το drafting χρησιμοποιείται σε πολλά σπορ. Πέρα από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, όπου είναι καθιερωμένο, εφαρμόζεται κατά κόρον σε αθλήματα όπως η ποδηλασία, το τρέξιμο, η κολύμβηση, ή ακόμη και το περπάτημα. Στην ποδηλασία το drafting είναι στρατηγική διαδικασία των ομάδων, γιατί οι ταχύτητες που αναπτύσσονται βοηθούν αεροδυναμικά τους επερχόμενους αθλητές. Το φαινόμενο του drafting το παρατηρούμε και στη φύση, για παράδειγμα στα σμήνη των πουλιών που πετάνε σε V σχηματισμό.
Το Drafting (ή κολλητήρι) είναι ίσως μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες ενός αθλητή SUP σήμερα. Μπορεί να βοηθήσει έναν λιγότερο δυνατό αναβάτη να φτάσει ακόμη και στη νίκη. Μπορεί να κάνει έναν εξυπνότερο αθλητή να κερδίσει έναν σωματικά δυνατότερο αντίπαλο.
Το κολλητήρι λοιπόν, είναι μία τακτική αγώνων SUP, την οποία κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να γνωρίζει καλά και να εφαρμόζει σωστά.
Δεν είναι όμως τόσο εύκολο όσο ακούγεται..
Οι δίνες από τα απόνερα που αφήνει πίσω του το προπορευόμενο σκάφος SUP, είναι αυτό ακριβώς που πρέπει να εκμεταλλευτεί ένας αναβάτης που ακολουθεί, για να κάνει κολλητήρι. Αυτή η μικρή περιοχή πίσω από ένα σκάφος είναι μια περιοχή που «τραβάει» υδροδυναμικά το σκάφος που ακολουθεί. Επιτρέποντας στον αναβάτη, να κινείται μέσα σε αυτή, με λιγότερη προσπάθεια. Για να καταλάβει κανείς το πλεονέκτημα του drafting, αρκεί να αντιληφθεί, ότι μπορεί κάποιος να κερδίσει 5-10 λεπτά σε έναν αγώνα μεγάλων αποστάσεων.
Το “κολλητήρι” δεν γίνεται μόνο μεταξύ δύο αθλητών. Τις περισσότερες φορές, στους αγώνες SUP βλέπουμε ολόκληρο “τρενάκι” από αθλητές, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους, τραβώντας ο ένας τον άλλον, ώστε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις πιο ξεκούραστα.
Η τεχνική του drafting όμως, δεν χρησιμοποιείται μόνο στους αγώνες, αλλά και σε μια απλή βόλτα SUP μεταξύ φίλων, κάνοντας τη διαδρομή πιο άνετη ειδικά για τους πιο αδύναμους κωπηλάτες. Σε μια μεγάλη διαδρομή, η σειρά στο drafting πρέπει να αλλάζει, για να μπορούν να ξεκουράζονται όλοι εναλλάξ. Επιπλέον, η εξάσκηση στο drafting, σε μια παρέα που κάνει SUP, βοηθάει στην βελτίωση του επιπέδου των αναβατών. Η προσπάθεια, για να κρατήσει κάποιος τη θέση του σταθερή, κωπηλατώντας πολύ κοντά πίσω από κάποιον άλλον, οδηγεί στη βελτίωση της τεχνική του.
To Draft or not to Draft? Ιδού η απορία!
Πριν μερικά χρόνια οι απόψεις για το «κολλητήρι» ήταν αμφιλεγόμενες. Σήμερα όμως είναι κάτι περισσότερο από αποδεκτή τακτική και έχει καθιερωθεί πλέον στους αγώνες SUP.
Κάποιοι απλά το αποδέχονται διστακτικά. Οι περισσότεροι, όμως, το θεωρούν σαν ένα καλό όπλο που πρέπει να έχουν στην φαρέτρα τους. Είναι όμως δίκαιο?
Οι απόψεις διχάζονται. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι άδικο, αυτό που ίσως μπορεί να συμβεί, αν κάποιος να πάρει κολλητήρι έναν προπορευόμενο αθλητή σε όλον τον αγώνα. Να εξοικονομήσει, δηλαδή, δυνάμεις και να τις χρησιμοποιήσει στο τελικό sprint του τερματισμού, για να τον περάσει.
Η άποψη όμως, ότι το «κολλητήρι» όχι μόνο δεν είναι κάτι κακό, αλλά επιβάλλεται να καθιερωθεί στους αγώνες SUP, είναι αυτή που επικρατεί όλο και περισσότερο.
Το «κολλητήρι» είναι θεμιτό, όχι μόνο για τους αθλητές σε έναν αγώνα, που έχουν πλέον ένα ακόμα όπλο για τη νίκη, αυτό της τακτικής, αλλά και για τους θεατές. Το «κολλητήρι» μπορεί να μετατρέψει ένα βαρετό αγώνα “flatwater” σε μία ενδιαφέρουσα μάχη στρατηγικής. Προσθέτει στους αγώνες το στοιχείο του ενθουσιασμού και της αγωνίας. Καθώς οι θεατές βλέπουν τους συμμετέχοντες να κωπηλατούν κοντά ο ένας στον άλλον μέχρι τη γραμμή τερματισμού. Επίσης έτσι αναλύσεις της στρατηγικής που ακολούθησαν οι αθλητές, μετά το τέλος του αγώνα, αποτελούν αντικείμενο συζήτησης.
Και αυτό ακριβώς είναι το κλειδί, για την απάντηση στο ερώτημα του «Drafting”. Καθώς οι θεατές είναι αυτοί που καθορίζουν την τύχη ενός αθλήματος. Χωρίς θεατές, δεν υπάρχουν χορηγοί που θα υποστηρίξουν τις διοργανώσεις. Χωρίς θεατές τα ΜΜΕ δεν ενδιαφέρονται για την κάλυψη και προώθηση των αγώνων SUP. Κανείς δεν τους παρακολουθεί και τότε το άθλημα του SUP θα έχει την τύχη πολλών θαλάσσιων αθλημάτων. Όπως αυτό του Windsurfing ή του kayak.
.
Εκτός όμως από τα προφανή προτερήματα του drafting, ένας ακόμη πρακτικός λόγος που δεν μπορεί να απαγορευτεί το drafting στους αγώνες, είναι ότι είναι πρακτικά δύσκολο, ως αδύνατο στους διοργανωτές αγώνων να κάνουν κάτι για να το αποτρέψουν. Λόγω των πολλών πλέον συμμετοχών (πάνω από 100 συνήθως) σε κάθε σοβαρό αγώνα SUP. Του μεγάλου συνωστισμού στην εκκίνηση και στις στροφές στις σημαδούρες, είναι αδύνατο να ελέγξει κάποιος αποτελεσματικά το «κολλητήρι». Καθώς και να επιβάλει την απαγόρευσή του. Πολλές είναι οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι. Όπως η χρήση jetski για επιτήρηση, η χρήση κόκκινης σημαίας, ο ακαριαίος αποκλεισμός ή η χρονική ποινή. Τελικά όμως, αυτό που έγινε ευρέως αντιληπτό και αποδεκτό είναι ότι, είναι πραγματικά αδύνατο και ανώφελο να παρακολουθείς τον κάθε συμμετέχοντα σε έναν αγώνα.
Σε πολλούς αγώνες, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο drafting. Οι κανόνες που τείνουν να επικρατήσουν είναι ότι το drafting απαγορεύεται μεταξύ αθλητών διαφορετικού φύλλου (Γυναίκα σε Άνδρα δηλαδή). Καθώς και διαφορετικής κατηγορίας σκάφους (12’6’’ σε 14’0’’). Εξαιρούνται τα πρώτα 200 μέτρα περίπου του αγώνα, στην εκκίνηση, όπου δεν απαγορεύεται τίποτα. Οι όροι αυτοί άλλωστε, αναγράφονται στον κανονισμό της ISA σχετικά με το Drafting.
Αυτό που παρατηρούμε όμως, όλο και περισσότερο στους διεθνείς αγώνες το τελευταίο χρονικό διάστημα, είναι ότι επικρατούν κανόνες αθλητικής δεοντολογίας σχετικά με το drafting. Άγραφοι κανόνες και συμφωνίες Κυρίων. Κανόνες που δεν προκύπτουν από τους όρους της προκήρυξης του αγώνα, ούτε από μακροσκελείς κανονισμούς. Η απλή λογική και το αθλητικό ήθος, έρχονται να βάλουν το θέμα του drafting σε πιο δίκαιη βάση.
Ένας αθλητής που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να χρησιμοποιεί δίκαια τη στρατηγική του drafting στους αγώνες.
.
Όταν ένας αθλητής για παράδειγμα, συμμετέχει σε μια ομάδα δύο ή περισσότερων αθλητών, τότε σίγουρα δεν μπορεί να κάθεται πίσω και να απολαμβάνει το τράβηγμα των άλλων, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Πρέπει να κάνει το χρέος του. Όταν έρθει η σειρά του, να βγει μπροστά και να οδηγήσει και αυτός για το διάστημα που του αναλογεί. Εξάλλου, όταν κάποιος συμμετέχει σε ένα γκρουπ αθλητών «τρενάκι» που κάνουν drafting, τότε αυτό που πρέπει να τον ενδιαφέρει είναι το γκρουπ του να πάει καλά σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Αν για παράδειγμα, όταν έρθει η σειρά του, για να βγει μπροστά και να τραβήξει την ομάδα, το κάνει με λάθος ρυθμό, τότε αυτό θα κάνει κακό στην ομάδα και συνεπώς και σε αυτόν.
Έχουμε δει περιπτώσεις, τόσο σε διεθνείς αγώνες, αλλά και σε Ελληνικούς, ένας αθλητής να κάθεται πίσω από έναν άλλον ή άλλους, να τον τραβάνε σε όλον τον αγώνα. Με αποτέλεσμα, στο τέλος, πιο ξεκούραστος να κάνει sprint και να προσπερνά λίγα μέτρα πριν τον τερματισμό. Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβει μεγαλύτερο σεβασμό από τους συναθλητές του, αν τερματίσει δεύτερος παρά πρώτος, αν σε όλον τον αγώνα καθόταν πίσω και δεν οδήγησε ούτε μια φορά.
Στην περίπτωση που κάποιος νιώθει πιο αδύναμος και ζητήσει από τους συναθλητές του να εκμεταλλευτεί το γκρουπ και να μείνει ανάμεσά τους, το πιο πιθανό είναι ότι θα το δεχτούν. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει να κάνει σπριντ στον τερματισμό για να προσπεράσει. Τότε θα χάσει κάθε σεβασμό και εκτίμηση και αυτό είναι χειρότερο από την ήττα.
Παρόλα αυτά όταν οι αθλητές της ομάδας, κοντεύουν να φτάσουν στον τερματισμό, γίνονται αναγκαστικά αντίπαλοι μεταξύ τους. Ο καθένας προσπαθεί να περάσει πρώτος την γραμμή τερματισμού και να πάρει τη νίκη.
Το drafting είναι σαν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.
«Να συνεισφέρεις αλλά να κρατάς και δυνάμεις» είναι λοιπόν, το σωστό μοντέλο drafting.
Ένας άλλος βασικός κανόνας είναι, ότι προέχει η ασφάλεια. Αν κάποιος δεν είναι έμπειρος στο κολλητήρι, τότε σίγουρα δεν πρέπει να το δοκιμάσει πρώτη φορά σε έναν αγώνα. Μια πτώση μπορεί να αποβεί μοιραία γι’ αυτόν και τους συναθλητές του.
Εξασκηθείτε λοιπόν στο drafting.
Διαβάστε εδώ περισσότερα για την τεχνική του drafting
του Γιώργου Κονταρίνη