Να θυμίσουμε ότι η διαμάχη για την διακυβέρνηση του SUP ξεκίνησε το 2017, όταν η ISA, που καλλιεργούσε το άθλημα από το 2012, πρότεινε το Stand Up Paddle Surfing για Ολυμπιακό Άθλημα.
Η ICF (International Canoe Federation) μπλόκαρε τότε τη διαδικασία, διεκδικώντας το άθλημα. Πριν από περίπου ένα μήνα, το Διεθνές Δικαστήριο Αθλημάτων (CAS) έδωσε τέλος στην 3ετή διαμάχη, ορίζοντας την ISA ως τη μοναδική Διεθνή Ομοσπονδία σε Ολυμπιακό επίπεδο.
Και οι δύο Διεθνείς Οργανισμοί όμως, ISA και ICF μπορούν μέχρι τότε να διοργανώνουν Παγκόσμια πρωταθλήματα SUP
Σε μια πρόσφατη κοινή συνέντευξη του Aguerre με την Πορτογαλική Ομοσπονδία Surfing, ο Πρόεδρος της ISA παραδέχθηκε ότι βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με την IOC (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή) για να συμπεριληφθεί το SUP στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 στο Παρίσι.
«Δεν χάσαμε καθόλου χρόνο» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, ξεκινήσαμε τις προσπάθειες ώστε να γίνει το SUP Ολυμπιακό άθλημα».
Φυσικά ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά όπως τα καταφέραμε με το Surfing, έτσι θα παλέψουμε και για το SUP. «Ξέρουμε να κάνουμε σκληρά κουπί” δήλωσε χαρακτηριστικά»
Ο Aguerre αποκάλυψε:
H ISA σκοπεύει να προωθήσει το SUP και σε άλλες Διεθνείς διοργανώσεις υπό την Αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC).
Τελικός στόχος στους Ολυμπιακούς αγώνες.
«Η συμμετοχή του SUP έχει ήδη επιβεβαιωθεί για τους αγώνες Pan American Games το 2023.
Και για τους αγώνες Asian Beach Games το 2021..
Το άθλημα του SUP αποτελεί το πλέον ταχέως αναπτυσσόμενο άθλημα και σίγουρα έχασε πολύτιμο χρόνο από αυτή την διαμάχη.
Ελπίζουμε να καταφέρει η ISA να κερδίσει το χαμένο έδαφος σε Ολυμπιακό επίπεδο.
Εν’ τω μεταξύ και οι δύο Ομοσπονδίες θα διοργανώσουν τα δικά τους Παγκόσμια Πρωταθλήματα το 2021.

Θα είναι το SUP Ολυμπιακό Άθλημα στο Παρίσι το 2024?